Organisationen Rainbow Sunrise Mapambazuko i Kongo-Kinshasa skickar nu ut nödrop efter att en grupp transpersoner som lever i den krigshärjade provinsen Nordkivu blivit förskjutna av rebellgruppen M23.

Till amerikanska nyhetstidningen Washington Blade säger gruppens koordinator, Jérémie Safari, att efter att rebellerna intagit provinshuvudstaden Goma och tvingat 180 000 människor att söka skydd i flyktingläger har transpersoner blivit extra utsatta.

Safari berättar att i lägret Kibumba vägrar de övriga boende att låta transpersoner ta skydd med motiveringen att de är ”häxor” som orsakat konflikterna i provinsen genom sitt leverne.

Som konsekvens tvingas de nu bo på gatorna i flyktinglägret och Safari berättar för den amerikanska tidningen att landets myndigheter inte ger stöd. Kongo-Kinshasa, som en tidigare belgisk koloni, har inget lagligt förbud mot homosexualitet men myndigheterna är ”mycket fientligt inställda” till hbtqi-personer, uppger Safari.

Via den amerikanska nyhetstidningen vädjar nu Rainbow Sunrise Mapambazuko om stöd för att hjälpa de som fördrivits av rebeller och de som flytt oroligheterna i Nordkivu.