– I Israels nya högerregering finns flera öppet homofoba och rädda ministrar. De hotar inte bara våra rättigheter utan hela landets demokrati både i ord och med deras galna lagförslag, säger Ofer Newman, VD för IGY – Israel Gay Youth.

IGY engagerar runt 4000 personer i åldrarna 12–26 runtom i landet och är Israels största HBTQI organisation.

– Aldrig har vi haft ministrar som är så öppet homofoba som i dagens regering – aldrig har vi hört dem uttrycka sig som de gör nu.

Israels nya högerregering består av en koalition mellan premiärministern Benjamin Netanyahus Likudparti och flera små religiösa extrempartier.

En av de nya ministrarna är finansminister, Bezalel Smotricht från det religiösa partiet Tkuma.

Han kallar sig ”stolt homofob” och vill beskära HBTQI-personers rättigheter.  Bland annat finns ett kontroversiellt lagförslag om att ostraffat neka service till personer ”vars livsstil de förkastar”.

– Att högt uppsatta politiker och ministrar i regeringen använder homofobiskt språk påverkar stämningen i landet, menar Ofer Newman.  När de kallar oss ”smutsiga” eller ”sjuka” offentligt.

– Vi har redan fått in rapporter om ökat våld mot unga HBTQI personer. Det är en farlig utveckling. Det skadar inte bara oss utan även andra utsatta grupper som kvinnor och israels araber. De blir också mer utsatta.

– Jag är förbannad på premiärminister Benjamin Netanyahu för att han gett de här små extrema partierna sådan makt i sin regering. Att han lutar sig mot dem för att kunna regera.

”Vad är du rädd för?” Står de på de översta skyltarna. På den till höger ” vi ska jaga bort mörkret” Det är IGY - ungdomarna som protesterar .

Högsta domstolens makt hotas

Dessutom har den nya högerregeringen planer på att beskära Högsta Domstolens befogenheter i landet.

Israels HD har bland annat möjlighet att blockera lagförslag som tex kränker eller hotar minoriteters rättigheter.

– Vi slåss nu inte bara för våra egna HBTQI- rättigheter, vi kämpar tillsammans med många israeler för våra demokratiska rättigheter, säger Ofer Newman.

– För femte lördagen i rad har vi gått sida vid sida, över 100 000 personer och tagit fajten för vårt land. Det är mäktigt att vi är så många. För HBTQI-personer är demokrati själva förutsättningen för att vi ska kunna leva det liv som vi vill. Bara i demokratier finns lagstadgade rättigheter för oss minoriteter. Det är det vi slåss för.

Ofer Newman, ordförande IGY, Israel Gay Youth

Ofer Newman är ändå optimistisk kring framtiden. Demonstrationerna på lördagskvällarna är välbesökta och flera av de mest kontroversiella lagförslagen har för tillfället pausats.

– Vi är många och vi är arga , jag tror att vi kan samla tillräckligt stor opinion inför nästa val. Då röstar vi bort den här högerregeringen och deras avskyvärda homofoba lagstiftning. Att det samlar så många i det israeliska samhället ger mig hopp, avslutar Ofer Newman.