Den brittisk-baserade  organisationen Proud Ventures släppte i veckan 2023 års undersökning av hbtq+ personer som är verksamma som investerare och har start up-verksamheter.

Studien visar nedslående siffror som pekar på att obehag och rädsla över att vara öppna som homo.bisexuella och transpersoner är stor.

Hela 75% av de svarande i Proud Ventures studie som arbetar med  uppstartsbolag och 79% av de som arbetar med riskkapital är mer eller mindre diskreta med sin läggning i relation till andra i ”ekosystemet”. Motivet anges främst vara att det ”inte är relevant” med den egna identiteten (45%), följt av att inte känna sig bekväm med öppenhet (27%). Hela 18% anger att det skulle skada verksamheten att vara öppen.

Studien visar även att det inom hbtq+ gruppen finns stora skillnader. Bland bolagen lyckades homosexuella män locka i snitt 2.25 ggr mer riskkapital än bisexuella och 22 ggr mer är lesbiska. Cis-män lockade i snitt 2,5 ggr mer riskkapital än cis-kvinnor och 10x mer än transpersoner.

Studien pekar även på att endast 1/3-del av riskkapital som uppgavs väga in ”mångfald” i sina investeringar la några pengar på HBTQ start ups. Samtidigt visar studien att många som är intresserade av att stötta upp HBTQ-verksamheter var osäkra på hur de skulle gå till väga.

Det dåliga utfallet för riskkapital som går till HBTQ-verksamheter och start ups speglar motsvarande problematik som finns i Storbritannien när det kommer till av kvinnor liksom av svarta helägda verksamheter. Sedan tidigare har det visat sig i studier att endast 1% av riskkapital i landet går till av kvinnor helägda verksamheter och än värre när det kommer till verksamheter som helägs av personer med mörk hy, endast 0,25% av riskkapitalet.

Några åtgärder som Proud Ventures vill se för att stärka såväl riskkapital-företag som hbtq verksamheter i behov av finansiell backning är att de finansiella investeringar som görs skall visas öppet och att i sina verksamheter börja kartlägga hur diversifierat ens investeringar görs.