Vid det pågående kyrkomötet för den Anglikanska kyrkan beslutades under torsdagen att tillåta välsignelse av samkönade äktenskap som ingåtts borgerligt.

Kyrkan inledde 2017 en process kallad Living in Love and Faith för att ta beslut i frågan om synen på samkönade äktenskap. För ett år sedan uttalade ärkebiskop Justin Welby att han ansåg att samkönade par som ingått borgerligt äktenskap skulle kunna få en välsignelse, något han själv dock inte var beredd att ge. Samtidigt, berättar Pinknews, som en biskopskonferens valde att be om ursäkt för kyrkans behandling av hbtq-personer så valde de att åter säga att samkönade äktenskap inte kan utföras.

Detta ställningstagande, liksom den kompromiss som nu antagits vid kyrkomötet, möttes av protester från hbtq-aktivister. Bland annat kallade Peter Tatchell beslutet för en ”förolämpning” i samband med en protest i onsdags.

De Lutherska kyrkorna i Skandinavien genomför alla samkönade äktenskap men låter den enskilde prästen själv besluta om hen vill utföra dessa. Svenska kyrkan garanterar att samkönade äktenskap skall möjliggöras i alla församlingar. En diskussion om att inte prästviga de som vägrar viga samkönade par pågår inom kyrkan.

I Finland har den Lutherska kyrkan ännu inte tagit något beslut i frågan om samkönade äktenskap.