– Under de 18 månaderna sedan talibanernas återkomst till makten, har vi bevittnat den olidliga försämringen av de humanitära förhållandena för hbtiq-afghaner, konstaterade Maria Sjödin, verkställande direktör för Outright International.

– Ingen ska leva i konstant rädsla, diskriminering och våld bara för att av sin sexuella läggning eller könsidentitet. Vi uppmanar FN och internationella regeringar att fortsätta sina ansträngningar för att hålla talibanerna ansvariga mot alla former av kränkningar av mänskliga rättigheter och se till att tillgången till grundläggande mänskliga behov inte undergrävs.

OutRight International har sammanställt en rapport om situationen under Taliban-styret. 22 vittnesmål från HBTQI-personer i landet är med i underlaget och vittnar om att Talibaner nu helt ostraffat kan förfölja dessa.

– Jag intervjuade människor som blev misshandlade och våldtagna, förföljda av sina familjer och permanent skadade, enbart på grund av att de helt enkelt var sig själva. I dagens Afghanistan finns det ingen de kan vända sig till för att få hjälp eller någon annanstans som är säker för dem att ta sig till, berättar Basira Paigham, medgrundare av den afghanska hbt-organisationen och en forskningskonsult för Outright-rapporten.

I rapporten framförs även kritik mot FN för att de ras brist på stöd till hårt utsatta.

– HBTQI-personer är bland de mest utsatta befolkningsgrupperna i konfliktmiljöer och under auktoritära regimer, säger Neela Ghoshal vid Outright. Talibanernas oförtäckta fientlighet mot sexuell och könsmångfald fördubblar risknivån som HBTQI-afghaner lever i. Deras säkerhet borde vara av största vikt, men HBTQI-afghanernas röster och oro fortsätter, oförklarligt, att uteslutas i FN:s rapportering om mänskliga rättigheter, i förhandlingar, i humanitär planering.

Rapporten kan du läsa här.