Marco Rubio, senator från Florida och Jim Banks, ledamot av representanthuset från Indiana la i torsdags fram ett lagförslag som innebär att personer diagnostiserade med könsdysfori inte längre skall få tjänstgöra inom den amerikanska militären.

Förslaget går längre än det Donald Trump genomdrev 2017 men som Joe Biden drog tillbaks bara fem dagar efter att han tillträdde sin post som president i februari 2021.

Rubio kommenterade, enligt Washingtonblade, att Bidens val andra tillbaks Trumps förbud mot transpersoner “gjorde vår militär till ett woke socialt experiment” som var ett ”rent politiskt” beslutat grundat i ”extrem vänsterpolitik”.

Lagförslaget som får stöd av flera republikaner i den amerikanska Kongressen har även fått stöd av bland annat Family Research Council. En organisation som kallats ”hatgrupp” av människorättsorgnaisationen the Southern Poverty Law Center.

Via Huset kommenterade lagsförslaget med att ge tips om viktigare engagemang för att stärka den amerikanska folket än just detta, t.ex att få bättre kontroll på vapen och minska kostnaderna för medicin till seniora medborgare.

(Woke är ett modeord för det som också kallas ”politiskt korrekt” om det politiskt korrekta handlar om mänskliga rättigheter)