ILGA-Europas årliga rapport över utvecklingen för hbtqi-personer i världsdelens länder är i år extra dyster.

Med exempel från terrorattacker i Oslo och Bratislava och att antalet rapporterade självmord ökar även i länder som betraktas som mer öppna, talar den europeiska hbtqi-organisationen om ”dödlig ökning” av hatet.

– På ILGA-Europe har vi sagt i flera år nu att hatretorik i alla dess former översätts till fysiskt våld, säger Evelyne Paradis.
– I år har vi sett att våld blir allt mer planerat och dödligt, vilket gör att HBTQI-personer känner sig osäkra i länder runt om i Europa. Vi har sett bevis på att anti-HBTQI hatretorik inte bara är ord från marginella ledare eller blivande autokrater, utan ett verkligt problem med fruktansvärda konsekvenser för människor och samhällen. Detta fenomen finns inte bara i länder där hatretorik är utbredd, utan också i länder där det är allmänt uppfattats som att hbtqi-personer gradvis accepteras.

Samtidigt märks även positiva signaler i rapporten, framförallt ett stärks arbete från civilsamhället.

– HBTQI-aktivister är de centrala aktörerna i länder där framsteg har gjorts, som vi har sett i Spanien och Finland, där enorma ansträngningar gjordes för att framgångsrikt driva på fö att självbestämmande över juridiskt könserkännande följt rätt politisk väg, trots hårt motstånd., menar Katrin Hugendubel. Detta gäller alla frågor som påverkar hbtqi-samhällen i hela regionen, vilket visar att hbtqi-personer och organisationer fortsätter att få till stånd förändring.

Hela rapporten kan du läsa här