Under fredagen genomförde muslimska församlingar i Uganda en gemensam kampanj mot ”HBTQ-agendan”.

Vid fredagsbönen och även genom demonstrationer i bland annat Jinja stad intill Victoriasjön varnades för att att HBTQ-grupper ”riktar in sig på skolor”.

– De ger dem pengar och fordon, förklarade Haruna Mulopa från Jinja stads skolförvaltning i tidningen Monitor och uppmanade lärare att hålla extra koll på elever som har pengar ”eftersom några av dem har fått pengar för att sprida homosexualitet”.

Även kristna kyrkoledare instämde i fredagens protester. Biskop Moses Samson Naimanye i det traditionella och idag symboliska ugandiska kungariket Busoga, menar att ugandiska kyrkorna ny distanserar sig från Anglikanska kyrkan eftersom den vid sin senaste synod beslutade att tillåta välsignelse av borgerligt ingångna äktenskap.

Professor Muhammad Lubega Kisambira, ledare för det muslimska rådet i Uganda uppmanade på fredagen föräldrar att tala med sina barn om homosexualitet trots att, förklarade han, man inte bör tala om sex med barn utan vänta till de blir vuxna. Under fredagsbönerna framfördes även krav på att kriminalisera alla organisationer som ”förespråkar” homosexualitet i Uganda. Krav på dödsstraff framfördes även av Shejk Ramathan Mubajje, Ugandas Stormufti, i samband med fredagsbönen.

De muslimska församlingarnas gemensamma bönedag uttryckte även stöd för president Yoweri Kaguta Museveni som ökat trycket på landets HBTQ-rörelse. Antihomo-protesterna kan även ses som ett stöd till en ”utredning” som just nu genomförs av den ugandiska regeringen för att förbjuda 22 organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter.

Fyra organisationer har enligt utredningen redan ansetts ägna sig åt illegal verksamhet berättar Rights Africa. De utpekade organisationerna är Sexual Minorities Uganda (SMUG), TRANZ Network, The Robust Initiative for Promoting Human Rights (Triumph) och Ubuntu Law and Justice Centre.

Frank Mugisha, som leder SMUG och bland annat hyllats av Civil Rights Defenders, säger till Rights Africa att det som nu pågår är en ”häxjakt”.

– HBTQ-samhället är redan sårbart och nu vill de gå vidare och helt radera hbtq-personer mänskliga rättigheter, säger han.