Idris Arsamikov arresterades den 15 februari när han skulle resa från Domodedovo-flygplatsen i Moskva efter att i mars förra året rest till Tjetjenien för att närvara vid sin fars begravning och kvarhållits i delrepubliken under flera månader.

Han flydde 2018 från Tjetjenien och Ryssland till Nederländerna undan den utrensning sav hbtq-personer om då pågick i den tjetjenska delrepubliken. Enligt uppgifter utsattes han innan han flydde för tortyr för att pressas att ”erkänna” att han är homosexuell. I Nederländerna har han fått politisk asyl.

Under måndagen gick Human Rights Watch tillsammans med bland annat Amnesty och nederländska hbtq-organisationen COC ut med ett pressmeddelande där de berättar att Arsamikov är försvunnen. Organisationerna oroar sig för att hans ”liv nu riskeras”.

Informationen om att Arsamikov försvunnit kommer från organisationen SK SOS som arbetar för att rädda hbtq-personer och hjälpa de som behöver att fly från norra Kaukasus, där den ryska delrepubliken Tjetjenien ligger. SK SOS uppger enligt nyhetssajten Meduza att han så snart han anlände i mars förra året väckte intresse hos myndigheterna, arresterades, misshandlades men släpptes och lyckades till slut ta sig från Grozny till Moskva.

SK SOS lyckades få en advokat till flygplatsen där hans satt arresterad och uppger att Arsamikov då hade panikattacker. Han anklagas, uppger människorättsorganisationerna, för uppdiktade brott och han skall nu ha återsänts till Tjetjenien där SK SOS tappat kontakten. En video har publicerats på sociala medier där Arsamikov, omgiven av sin mor och morbror, säger att han behandlas väl i Tjetjenien och att myndigheterna respekterar hans rättigheter.

Arsamikov skall även, uppger Pinknews säga att han planerar gifta sig och vill ta värvning för att delta i Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Videon avfärdas av människorättsorganisationer som hänvisar till att tjetjenska myndigheter tidigare publicerat videos som spelats in under hot.