24 personer arresterades i slutet av februari i den politiska huvudstaden Gitea. De deltog vid en konferens arrangerad av MUCO Burundi, som arbetar med hiv/aids-frågor och anklagades för ”homosexuell praktik” och ”anstiftan till homosexuell utövning bland tonårspojkar och flickor som de ger pengar till”.

Enligt nyhetsbyrån AFP har de 24 utsatts för långa förhör och står nu åtalade och befinner sig i häkte i väntan på rättegång.

Arresteringen har uppmärksammats i media och landets president, Evariste Ndayishimiye, uppmanade i onsdags medborgarna att ”utrota homosexualitet”.

– Jag ber alla burundier att förbanna de som utövar homosexualitet eftersom Gud inte står ut med det, sa han.

Attackerna på hiv/aids-rörelsen och homosexuella i landet är en i raden av attacker på mänskliga rättigheter, rapporterar sajten voaafrica.com. I februari arresterades fem aktivister  och i januari dömdes journalisten Floriane Irangabiye till 10 års fängelse.

Homosexuella handlingar mellan män och mellan kvinnor är förbjudna i Burundi, med en straffskala på upp till 2 år.

Ett allt hårdare tryck mot hbtq-personer och organisationer märks i flera länder i Östafrika. I Uganda pågår en intensifierad kampanj för att ytterligare skärpa landets kriminalisering. I Kenya mördades tidigare i år HBTQ-aktivisten Edwin Chiloba och en hätsk debatt har uppstått efter att landets Högsta domstol nyligen gav en hbtq-organisation rätt att vara verksam. I Tanzania har hbtq-rörelsen utsatts för hårt tryck och tvingats gå under jorden efter att regeringen intensifierat propagandan mot homo-bisexuellas och transpersoner mänskliga rättigheter. Rwanda utgör ännu så länge ett undantag genom att homosexualitet inte är kriminaliserat och förslag på kriminalisering inte har antagits av parlamentet. I det sjätte landet som ingår i den Östafrikanska gemenskapen, Sydsudan, är homosexuella handlingar straffbara med upp till 10 års fängelse, men anses inte praktiseras.