I lördags attackerades ett Pridevenemang i Bosniens andra stad, Banja Luka, huvudort i den serbisk-dominerade delen av landet, Serbiska republiken.

Tidigare under lördagen hade polisen förbjudit en planerad Prideparad arrangerat av Banja Luka-baserade Geto och Bh. Pride Parade från Sarajevo. Redan i onsdags hade den Serbiska republikens president, Milorad Dodik uppmanat polisen att stoppa ”varje manifestation som verkar för hbtq-rättigheter vid öppna eller stängda platser”.

Till Radio Free Europes balkan-sajt säger en av arrangörerna, Mirza Halilčević, att han är besviken på polisens beslut och ser det som ett tecken på att de inte kan garantera säkerheten.

Just det, hot och hat mot arrangörerna, var också polisen argument för att stoppa paraden.

Senare på kvällen visades filmen Pride vid ett arrangemang av Transparencey International, berättar Sarajevo Times. Det mötet blev attackerat av anti-hbtq-grupper och tre personer fick föras till sjukhus medan resten av deltagarna sökte skydd.

Journalisten Vanja Stokić säger till Sarajevo Times att polisen ”tillät huliganer att misshandla folk. De fanns på plats men valde att bara ta eget skydd”.

Pro EU-partiet ”Vårt Parti” (Naša stranka) och det socialdemokratiska partiet SDP liksom Europeiska säkerhetsorganisationen OSSE fördömde attacken och bristen på skydd från polisen.

Under söndagen meddelande arrangörerna vid en presskonferens att de uppmanar landets Ombudsman för mänskliga rättigheter att stämma Dodik och Banja Lukas borgmästare Draško Stanivuković för att ha hetsat mot Pride-evenemangen och därmed gett grönt ljus för ligisternas attacker. De hänvisar bland annat till lagstiftningen som även i den Serbiska republiken kriminaliserar hatbrott baserat på sexuell läggning eller könsidentitet.

Pride i Sarajevo planeras i år. till den 24 juni.