Reaktionerna efter torsdagens beslut i det ugandiska parlamentet om att skärpa landets förbud mot homosexuella kontakter till att kunna utdöma livsstids fängelse och till och med dödsstraff har varit en blandning av bestörtning och ilska.

FNs Högkommissionär för mänskliga rättigheter Volker Türk uppmanar nu Ugandas president att lägga in sitt veto mot lagen.

– Att denna diskriminerande lag – troligen bland de värsta i världen – nu antagits är djupt bekymrande, säger han i ett uttalande.

– Om den signeras av presidenten kommer den göra homo- och bisexuella i Uganda till kriminella bara genom att vara det de är. Det kan ge ett carte blanche till systematiska kränkningar av näst intill alla deras mänskliga rättigheter och uppvigla människor mot dem.

Lagen innebär att dödsstraff skall utdömas för ”förvärrad” homosexualitet, livstid för ”brottet homosexualitet” och upp till 14 års fängelse för försök till homosexualitet medan det skall ge upp till 20 års fängelse att främja homosexualitet.

Volker Türk hoppas nu att presidenten inte kommer att signera lagen så att den därmed faller. Det gör även Amnesty International där chefen för organisationens arbete i södra-och östra Afrika, Tigere Chagutah, uppmanar president Yoweri Museveni  att skyndsamt sätta stopp för det som kallas en ”förfärande” lag.

En av de mest kända hbtq-aktivistrena i Uganda, Kasha Jacqueline Nabagesera, skriver på sin Facebook att ”vi kommer fortsätta kampen mot denna orättfärd. Denna lesbiska lesbiska kvinna är ugandier och inte ens detta stycke papper kommer förhindra mig från att uppskatta mitt land. Kampen har bara börjat”.