Republikanen Ron DeSantis, som förväntas kandidera till presidentkandidat 2024, var den som förra året införde den ursprungliga lagen ”Parental Rights in Education Act”, en lag som av kritiker är mer känd som ”Don’t Say Gay, Don’t Say Trans”, och som undertecknades i mars 2022.

”Don’t Say Gay, Don’t Say Trans” förbjuder klassrumsundervisning om sexuell läggning eller könsidentitet från dagis till årskurs 3 i Floridas offentliga skoldistrikt. Den nya versionen av lagförslaget, som enligt tidningen Attitude lagts fram av DeSantis, skulle förbjuda all diskussion om sexuell läggning eller könsidentitet i alla årskurser.

Förbudet påminner om Storbritanniens Section 28, (som var aktiv från 1988 till 2003) i England och Wales, samt om Rysslands nyligen utökade ”propagandalag”, vars syfte sägs vara att ”skydda barn från information som förespråkar ett förnekande av traditionella familjevärderingar.”

Floridas utbildningsstyrelse kommer att rösta om förslaget nästa månad. Lärare som bryter mot reglerna riskerar att stängas av eller förlora lärarlicenser.