Mängden lagförslag mot HBTQ+personer har ökat och det har även stödet för dessa typer av lagar.

Bara sedan april 2021 har stödet ökat med runt 15 procent hos det amerikanska folket. Just nu förhandlas hela 26 lagar i Tennesse som inskränker HBTQ-personers rättigheter. Men organisationer som American Civil Liberties Union (ACLU) och HBTQ-organisationen Friends of George´s (FOG) lovar enligt CNN att bestrida eventuella beslut.  

Lagen kring “adult cabaret performances” eller vuxna cabaretföreställningar, som ska förbjuda bland annat dragföreställningar, har varit ett hett ämne inom HBTQ+ världen senaste tiden. Motiveringen bakom lagen är att barnen ska skyddas från den typen av “föreställning” vilket innebär att de ska förbjudas att hållas inom 1000 meter av en skola, offentlig plats eller plats för religionsutövning. 
Men lagen, som skulle blivit aktuell från och med den 1 april, pausas nu efter att ha fått kritik från HBTQ-organisationen Friends of George’s, FOG. Bland annat kritiseras vad som räknas till “offentliga platser”. Innebär det parker, lekplatser eller till och med internet? 

Att den nu är pausad är en liten seger för dragscenen. Trump-tillsatta domaren Thomas L. Parker håller med om att lagen är “både överdrivet bred och vag” och att det missades när den först godkändes. Däremot är pausen bara 14 dagar lång och under de kommande dagarna ska domaren nu se över om den strider mot landets grundlagar och varför det är nödvändigt att begränsa drag så mycket. Fortsättning lär följa.  

Lagen som ska förbjuda att barn under 18 år får könsbekräftande vård, är ett annat hetsigt diskussionsämne i media. Lagen stoppar vårdgivare från att ge hormoner eller utföra operationer som möjliggör att unga ska kunna identifiera sig med eller leva som ett annat kön än det personen kroppsligt föddes till.
Förklaringen till lagförslaget har hörts förr:
– Vi vill inte att barnen ska utsättas för ingrepp med livslång påverkan som inte kan bli ogjorda, säger Tennessee senatorn Jack Johnson. 

Lagen kommer att verkställas den 1 juli 2023, men ingrepp eller medicinering som påbörjats innan det kommer inte att bryta avbrytas, så länge vårdgivaren kan bevisa att ett avslut av vården kan vara farligt för patienten. 
Bryts lagen efter införandet kan barnen själva inte kan straffas, däremot kan vårdnadshavarna till barnet komma att åtalas och vårdgivare kan behöva betala 250 000 kronor i böter. 

 Men det här sker inte heller utan motstånd. Flera stora medicinska organisationer har uttalat sig, till exempel American Psychiatric Association som uttryckt vikten av könsbekräftande vård för dem med könsdysfori. Ett flertal demonstrationer har också hållits i olika delar av staten, där bland annat organisationen ACLU har sagt att de ska stämma staten och lagen om förbudet på könsbekräftande vård. K
ampen för HBTQ-personers rättigheter i staten är inte över än.