Två tyska föräldrar förlorade mot tyska staten när deras rätt att benämnas enligt sin könsidentitet prövades av Europadomstolen (för mänskliga rättigheter).

Den ena var en transman som fött ett barn och vill registreras som far och den andre en transkvinna som på samma sätt vill benämnas mamma i officiella papper.

Europadomstolen menar i sitt utslag från fallet som nådde domstolen 2019, att den tyska staten inte bryter mot paragraf 8 i Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Domstolen menar att transmannen som registreras som mamma och transkvinnan som pappa inte mot sin vilja blir outade som transpersoner då en födelseattest endast når en begränsad grupp människor där föräldrarnas transidentitet redan är känd.

Domstolen menar även att det är i barnets intresse att ha en födelseattest där både en mor och en far finns angiven.

I ett pressmeddelande från tyska Bundesverbandes Trans*  beklagar domslutet och säger transmannen att det ”inte är i barnets intresse att jag anges som mamma i födelsebeviset. Detta visar på en gammalmodig syn på familjen. Transpersoner och icke binära har rätt att bli föräldrar och strata en familj.”

Fallet har tidigare prövats i tyska domstolar.