Vimmerby Kommun avbryter samarbetet med den ugandiska kommunen Mukono kring utbildning av ungdomar och möjlighet för unga i Vimmerby att resa till Uganda och träffa ungdomar där.

Projektet har pågått sedan 2007 via Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD som knyter ihop kommunala och regionala verksamheter i Sverige med biståndsprojekt.

I en interpellation från Niklas Gustafsson (M) inför kommunstyrelsemötet den 27 mars tillfrågades kommunstyrelsen ordförande Helen Nilsson (S) om det är lämpligt att samarbetet fortskrider med tanke på de nya lagar mot hbtq+ personer som landets parlament nyligen antagit.

Vid kommunstyrelsens möte kunde Nilsson inte ge ett svar och behandlingen planerades att tas upp den 2 maj.

Men nu har beslutet tagits om att inte fortsätta med projektet, som Vimmerby Tidning var först med att rapportera.

Till QX.se säger Jakob Käll (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, att beslutet handlat om ifall kommunen skall ansöka om en ny projektperiod.

– Ställningstagandet beror på läget i Uganda kring hbtq-personer och den föreslagna lagstiftningen, säger Käll till QX och lägger till att ICLD avrått från ungas resor till Uganda vilket gjort att den delen i projektet inte längre blir praktiskt möjlig.

– Sedan får vi se hur läget utvecklas om vi eventuellt skall söka igen i framtiden, säger Käll till QX.

Förutom Vimmerbys samarbete med Mukono pågår under detta år via ICLD även ett klimatprojekt mellan Kalix kommun och Masaka-distriktet och mellan Region Stockholm via Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Jinja-regionen i Uganda kring neonatal vård.