Vita Huset har i ett pressmeddelande presenterat vilka som skall ingå i ”President’s Committee on the Arts and the Humanities”. En rådgivande kommitté i kulturfrågor som infördes 1982 och som sedan dess haft presidentens fru som hedersordförande. Ledamöterna utses av presidenten och enligt pressmeddelandet från Vita Huset har kommittén ”tagit initiativ till federal program och spelat en viktig roll i kulturens utveckling, humaniora, kulturdiplomati och kreativ ekonomi”.

Som en av två viceordföranden har Lady Gaga utsetts. Hennes goda relation till president Joe Biden märktes när han förra året installerades och Lady Gaga var en av de artister som deltog i firandet.

Hon delar rollen som vice ordförande med filmproducenten Bruce Cohen som bland annat tagit emot en Oscar för filmen MILK, om den första öppet homosexuella politikern Harvey Milk. Cohen är även ordförande i American Foundation for Equal Rights, som framgångsrikt i Kaliforniens Högsta Domstol drev att lagförslaget Proposition 8, som ville förbjuda samkönade äktenskap. stred mot delstatens konstitution.

Nu slutför han tillsammans med Barack och Michelle Obamas produktionsbolag Higher Ground arbetet med filmen “Rustin” och han lever i New York med sin man och dotter.

Filmen Rustin har premiär under 2023 och handlar om öppet homosexuelle Bayard Rustin som arbetade med Martin Luther King bland annat med 1963 års March on Washington.

Medan Bruce Cohen formulerade att han är ”spänd och ärad” för att arbeta med presidentens kulturkommitté kommenterade Lady Gaga via sin Twitter kort och gott: Tack!