De högerextrema grupperna har mobiliserat mot sagoläsningen på Rosa Lila Villa i Wien under flera veckor. Detta har resulterat i flera demonstrationer, inklusive en motdemonstration mot högerextremisterna.

De senaste dagarna har polisen i Wien anklagats för att inte ta tillräckligt hänsyn till säkerheten för barn och familjer under söndagens evenemang. Det är fortfarande oklart hur polisen planerar att skydda dem, uppger Queer.de.

Demonstranterna mot läsningen rekryteras från olika högerextrema grupper i Österrike, inkluderat identitära grupper, öppna ny-nazister, kristna fundamentalister och de som är motståndare till coronarestriktioner som nu har övergått till queerfientlighet. FPÖ, som enligt de senaste valundersökningarna publicerade på Politico är klart största parti, är liksom Sverigedemokraterna involverade i kampanjen mot sagoläsande dragqueens..

Identitärerna i Bewegung Österreich och deras ledare Martin Sellner har utannonserat en ”demonstration mot fetischshower för barn & globohomo”, där det senare står för konspirationsteorin om en global queeragenda. De vill engagera sig för att stoppa det de kallar ”ofantlig barnmisshandel” och hävdar att de ”inte stillatigande ser på när barns själar exponeras för denna perversitet”.

FPÖ vill till och med förbjuda dragläsning i närvaro av barn, likt en del republikanskt styrda stater i USA. FPÖs ledare i Wien, Dominik Nepp, har under mottot ”skydda barnen – stoppa transpropagandan” lyft frågan om ett förbud vid Lantdagarna, de österrikiska förbundsländernas parlamentariska sammanslutning.

Från det konservativa partiet ÖVP har enligt Queer.de parlamentsledamoten Caroline Hungerländer, uttalat att det finns ”två biologiska kön” samtidigt som hon menar att sagoläsning i drag ”inte passar att genomföra framför femåriga barn”.

De högerextrema grupperna hävdar att sådana evenemang leder till ”tidig sexualisering” och  leder till ”rekrytering av barn”. Dragqueens framträdanden, sexuell transvestism och transsexualitet blandas medvetet ihop för att mobilisera med påståendet att barn blir exponerade för sexuell aktivitet.

Samtidigt som de högerextrema samlas kommer en motdemonstration att hållas med budskapet ”Wien är Queer, Dragshow är inget brott”. Politiskt har både de Gröna och Socialdemokraterna markerat mot FPÖ och de högerextrema gruppernas kampanjer mot sagoläsningen.

Rosa Lila Villa har funnits i över 40 år sedan huset ockuperades av queera aktivister.