I fredags röstade Cooköarnas parlament för att avskaffa förbudet mot samkönade sexuella kontakter. Enligt paragraf 1969 i landets strafflag kunde tidigare 5 års fängelse utdömas.

– Det är inte en regerings arbete att berätta för folk vad deras sexualitet är, sa premiärminister Mark Brown och slog fast att ”vi är ett folk av kärlek och respekt”.

– Idag har vi gjort vårt arbete som lagstiftare, fortsatte han. Vi har avlägsnat en diskriminerande och orättfärdig lag som strider mot vår konstitution och vår nations värderingar. Vi har gjort det som är rätt och riktigt. Vi har skyddat vårt folk.

Pride Cook Islands ordförande Karla Eggelton kommenterar för Cook Islands News att ”vi har skirvit historia” och hon framförde tack till landets president.

– Kärlek är Kärlek, Te Iti Tangata, krama dem du älskar… vi är ett, sa hon.

Även ordföranden för landets första hbtqi+ organisation Te Tiare Association, Val Wichman stämnde in i glädjeyttrringarna:

– Ko Au, Ko Koe, Ko Tatou, vi är förenade som en familj, som en nation, sa han.

UNAIDS, FNs organisation för arbete kring hiv/aids, har länge arbetat för avkriminalisering och Eamonn Murphy från. dess Asien/Stilla Havet-avdelning välkomnar att ‘ännu ett land nu tar bort ”lagar som skadar”, berättar Washington Blade.

– Detta kommer inspirera länder över hela Stillahavsregionen, Asien och för världen att följa efter, menar han.

Cooköarna är en självstyrande ögrupp i union med Nya Zeeland. Ögruppen har ca 21 000 invånare med nära 80% som är maorier. Landet har Charles III av Storbritannien som monark.