I onsdags ställde sig Floridas Representanthus bakom att utöka den lag som påstås handla om ”föräldrars rättigheter i utbildningen” och som inneburit informationsförbud kring homo-bisexualitet och transidentiteter i offentliga skolor upp till tredje klass. Nu vill en majoritet se att förbudet, som fått smeknamnet ”don’t say gay”, skall gälla för elever upp till motsvarande gymnasiet, 17-18 åringar.

Dessutom röstade Representathuset för utökning av den lag som riktar in sig mot klubbar och restauratörer som visar ”vuxenunderhållning” till att även omfatta dragshows. Dessa kan, om minderåriga kan se showerna, bland annat förlora utskänkningstillståndet.

– Jag förstår verkligen inte när drag queens blev utsedda till den främsta fienden, kommenterade demokraternas ledare i Floridas Representanthus, Fentrice Driskell.

Den tredje lagen som antogs i onsdags handlar om toaletter. Nu blir det ett lagkrav i Florida att personer måste använda den toalett som överensstämmer med det kön som anges i deras födelseattest. Motivet till lagen motiveras inte med att peka ut transpersoner, utan för att ”skydda kvinnor”.

Representanthuset ställde sig även bakom ett förbud för könskorrigerande vård av unga transpersoner, inkluderat medicin och kirurgi. Frågan är även på tapeten i Floridas Senat, men det finns, berättar tidningen Advocate skillnader mellan dem. I Representanthuset vill man avbryta könskorrigerande vård som redan påbörjats och de vill inför att förbud för försäkringsbolag att utbetala ersättning för könsbekräftande vård, ens för vuxna. Senaten vill låta de unga som redan påbörjat behandling slutföra den och har inte tagit ställning i frågan om försäkringsbolagen.

De lagar som fått stöd i båda kamrarna i Floridas kongress skall, innan de blir lag, skrivas under av guvernören Ron DeSantis. De flesta förväntar sig att han kommer skriva under som en del av hans förberedelser för att bli Republikansk presidentkandidat..

Vita Huset har reagerat på utvecklingen i Florida genom uttalanden från pressekreterare Karine Jean-Pierre. Hon kallar ”don’t say gay”-lagen i Florida för ”dystopisk” och ett exempel på ”cancel kultur”.

– Lärare i Florida har redan fått uppleva de förödande konsekvenserna av den befintliga lagen, sa hon vid Vita husets presskonferens enligt The Advocate. Under hot om att förlora sina lärarlicenser har homosexuella lärare tvingats ta ner bilder på sina partners från sina skrivbord och censurera sina klassrumsmaterial. Att censurera våra lärare är inte hur offentlig utbildning ska fungera i ett fritt land. Konservativa politiker älskar att klaga på den så kallade cancel-kulturen, samtidigt som de hotar lärare med att förlora sina jobb om de undervisar om något som MAGA (”Make America Great Again”)-extremisterna inte håller med om.

Jean-Pierre passade på att kommentera en hatkampanj riktad mot ölföretaget Bud Light som tagit hjälp av influensern och komikern Dylan Mulvaney som är öppet transsexuell. Hatkampanjerna har gått så långt att bryggerier som gör Bud Light har utsatts för bombhot och konservativa i nöjesbranschen har uppmanat till bojkott för att en transperson gör reklam för ölmärket.

– Administrationen kommer att göra allt de kan för att stödja hbtqi+ personer som är under attack, och det är vad vi har sett runt om i landet, särskilt i delstatsförsamlingarna, sa hon i torsdags. Vi kommer att kämpa bredvid dem för att skydda deras rättigheter. De borde få vara dem de är, vilka de vill vara, och de borde kunna tala öppet och andra borde kunna tala mot hat och diskriminering. … Den typen av hatiskt språk och våld, det måste få ett slut.