Europarådets högkommissarie för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatović, kritiserar i ett brev till Slovakiens parlament den senaste tidens utveckling kring hbtq-frågor.

”Ledamöterna i parlamentet bör avvisa det lagförslag som effektivt kommer förhindra transpersoner att få sin könsidentitet juridiskt erkänd”, skriver hon i brevet och säger att lagförslaget som nu ligger för att antas i parlamentet kommer att strida mot Europakonventionen.

– Överfallet på Tepláren bar i Bratislava för mer än sex månader sedan, borde ha triggat en process där den mångåriga oron för intoleransen riktad mot hbtqi+ personer började hanteras, säger hon i samband med brevet till parlamentet.

Mijatović oroar sig för att de steg som påbörjats för att avskaffa tvångssteriliseringen av transpersoner nu backas bakåt. Och hon nämner avsaknaden av initiativ för att samkönade par skall ges juridiskt skydd och erkännande liksom uppmanar det slovakiska parlamentet att införa hatbrottslagstiftning, stöd till civilsamhället och på ett trovärdigt sätt bekämpa intolerans och diskriminering.

I brevet ber hon även de slovakiska parlamentarikerna inte undvika begrepp som ”genderideologi” och ”hbtq-ideologi”, som hon menar beskriver den kamp för jämlikhet som regnbågsrörelsen bedriver på ett felaktigt sätt.

– Det borde inte behöva sägas att det inte kan ges utrymme för hets mot folkgrupp i ett nationellt parlament och att parlamentariker måste säga emot om sådant uttalas av deras kollegor, säger hon i samband med brevet.