I en undersökning från det spanska gallup-företaget 40db skulle landets regnbågsväljare ge vänsterpartierna egen majoritet om det vore val idag.

Det socialdemokratiska PSOE skulle i undersökningen, där hbtqi+ gruppen antas utgöra 7-8 procent av befolkningen, få 27,8% av rösterna medan vänsterpartiet Unidas Podemos skulle få 22,8%.

Högerns största parti, Partido Popular, får 19,6% i väljarundersökningen och motsvarigheten till Sverigedemokraterna, partiet Vox, skulle få 7,1% och därefter det gröna partiet Más País, 6,1% följt av liberala Ciudadanos med 4,8%.

Enligt valanalytikern Víctor Pérez-Gumán, som citeras i tidningen Svenska Magasinet, visar denna gallup att regnbågsväljarna ser ut att ge ökat stöd till vänstern och de gröna jämfört med de månatliga undersökningar som görs av de politiska stämningarna i hbtqi+ gruppen. Stödet till Partido Popular är klart lägre än bland allmänheten och för Vox skulle ett regnbågsval innebär att 75% av deras platser i parlamentet skulle försvinna.

Ett resultat av undersökningen är att renbågsväljarna inte enbart röstar ideologiskt utan även tar stor hänsyn till partiernas ställningstaganden i regnbågsfrågor.