Trots att Ugandas president skickat tillbaks skärpningen av landets förbud mot samkönade kontakter för justeringar, antogs det drakoniska lagförslaget i tisdags en andra gång av parlamentet. Endast en person röstade emot.

President Yoweri Museveni hoppades att dödsstraff för ”försvårad homosexualitet” skulle tas bort men parlamentarikerna vidhöll straffet. En förändring har dock skett, berättar svenska nyhetsbyrån TT; att identifiera sig som homosexuell skall inte vara straffbart. ”Endast” samkönade sexuella kontakter beläggs med skärpta straff. Kvarstår gör även kraven på medborgare att ange misstänkta homosexuella till myndigheterna.

– Den här lagstiftningen är väldigt, väldigt drakonisk och extrem”, sa Frank Mugisha, verkställande direktör för Sexual Minorities Uganda, en ugandisk hbtqi-rättighetsgrupp, vid en intervju i måndags med amerikanska ”The Rachel Maddow Show” citerad av WashingtonBlade.com.

– Det är här för att radera hela existensen av en hbtq-person i Uganda, men det radikaliserar också ugandier till hat mot hbtq-samhället och vi ser redan det hända.

Lagförslaget kan ännu en gång återsändas till parlamentet av presidenten. Om de då antar lagförslaget med eventuella justeringar en tredje gång så blir den slutligt antagen.