Svenska fotografen Elisabeth Ohlson har sedan utställningen Ecce Homo (1998), varit en hyllad men också kontroversiell berättare. Så kontroversiell att när dåvarande EU-parlamentarikern Marianne Eriksson (V) bjöd in henne att ställa ut för 24 år sedan, blev det blankt nej.

Att berätta om bibliska budskap med hbt-personer i huvudrollerna ansågs alldeles för vågat.

Nu har Malin Björk (V) gjort ett nytt försök att få Elisabeth Ohlsons fotokonst att visas i parlamentet och denna gång gick det bra, berättas i ett pressmeddelande från Vänsterpartiet i EU.

Inför onsdagens vernissage uppstod dock kontroverser då Italiens vice premiärminister Matteo Salvini (La Lega) och ett antal mindre öppensinniga parlamentariker krävde att en av Ohlsons bilder, där Jesus omgärdas av läderbögar, skulle tas bort.

Men trost påstötningar kunde alla bilder som Elisabeth Ohlson tagit med till utställningen vara med vid öppningen.

– Jag tror att konst kan förflytta mönster och ändra människor, så det känns oerhört viktigt att de här verken får ta plats i en institution som EU-parlamentet. De visar en annan bild av religion, kärlek och medmänsklighet. Jag har fått mycket uppskattning för att vi faktiskt till slut lyckades få visa verken i det här huset, berättar Malin Björk.

Och Elisabeth Ohlson säger i pressmeddelandet att: ”Jag vill göra bilder som jag själv vill se och som jag inte tidigare sett. Vi hbtqi-personer har osynliggjorts och tryckts tillbaka under så många år. Det är uppenbart att EU-parlamentet har ett behov av bilderna.”