English Below

Ali Fazeli Monfared, känd som Alireza för sina vänner och på sociala medier, kidnappades enligt uppgift av sin halvbror och kusiner som enligt vissa rapporter halshögg honom och dumpade hans kropp under ett träd nära provinshuvudstaden Ahvaz. De ska ha ringt hans mor för att berätta var hon kunde hitta honom.

Den 20-åriga Alirezas partner, Aghil Abyat, en flykting i Turkiet, sa att Alireza hade rest till Ahwaz för att besöka sin mor, hämta ett kort som bekräftar befrielse från militärtjänsten för att få ut sitt pass och sälja sin mobiltelefon.

Han skulle enligt planen flyga till Turkiet för att träffa Abyat några dagar senare, för att ansöka om asyl i Europa.

Militärtjänst är obligatoriskt för unga män i Iran, men undantag kan ges till homosexuella män och transpersoner under en bestämmelse som klassificerar dem som psykiska störda. Utan undantagskort kan unga män inte lämna landet.

I sina allra sista röstmeddelanden till sin partner pratade Alireza om svårigheterna att vara homosexuell i Iran och sa att han fått dödshot från sin familj.

Alirezas partner menar att Alireza kan ha blivit mördad efter att hans familj hittade militärtjänstbefrielsen och anledningen till befrielsen som var skriven på hans kort.

Aghil Abyat beskriver Fazeli Monfared som en ”livlig” och ”mycket glad” ung man som gillade att resa, lyssna på musik och posta videor på TikTok. Hans Instagram-inlägg visar också ett intresse för mode.

Att vara homosexuell i Iran är fortfarande extremt tabu. Samkönade relationer är olagliga och kan straffas med döden.

Det finns motsägande rapporter om gripanden i samband med hans död, men iranska tjänstemän har inte gett någon offentlig kommentar.

Två år efter hans död blev hans namn en populär hashtag på sociala medier, där användare runt om i världen delade meddelanden om solidaritet med HBTQ-personer som utsätts för förföljelse i sina hemländer. Andra hedrade Alireza med konstverk och genom att dela inlägg från hans Instagram-sida.

Den iranska regimen reagerade inte på det fruktansvärda mordet på Alireza Fazeli och inledde ingen utredning. Hans mördare hade inte gripits och är fortfarande fria.

Besök radioranginkaman.org

Mer om Regnbågsfondens samarbete med Radio Ranginkaman