Tidigare i maj kunde QX rapportera att Pridearrangörerna i Bayern inte längre välkomnar det kristdemokratiska partiet CSU. Detta efter att partiet uttalat sig mot sagoläsande dragqueens.

I måndags rapporterade Svenska Yle att Helsinki Pride inte längre vill se varken Centern eller Samlingspartiet i Prideparaden i slutet av juni. Orsaken till beslutet är att de två partierna gjorde omröstningen i Riksadgen kring en ny translag i Finland till en samvetsfråga så att ledamöterna fick rösta efter sitt samvete inte efter partilinjen. 10 av Samlingspartiets, motsvarigheten till svenska Moderaterna, ledamöter röstade emot en ny translag medan 26 röstade för. Bland Centerns ledamöter röstade 13 mot och 12 för den translagstiftning som bygger på ökat självbestämmande.

I pressmeddelandet undertecknat av Annu Kemppainen och Senni Moilanen säger de sig vara ”enormt besvikna” över att de två partierna inte använde sig av partipiskan för att få alla ledamöter att rösta för den lag de menar handlar om ”grundläggande mänskliga rättigheter”.

Att Samlingspartiet inte tillåts delta kommenterades av Helsingfors vice borgmästare, Daniel Sazonov på Twitter: ”Budskapet som framförs genom Helsinki Pride beslut är: ”Om du inte tänker på ett helt renlärigt sätt, är du inte välkommen”. Eller till och med ”om inte alla i din grupp tänker fullt ut renlärigt och korrekt, så kom inte”, rapporterar QX.fi.

Samlingspartiets ordförande, och troligen nya statministern, Petteri Orpo kommenterade beslutet som ett politiskt beslut, inte ett ”sakbeslut”.