I veckan, den 22 maj, skrev Montanas guvernör Greg Gianforte under lagen HBO359 som jämställer all form av föreställningar där dragqueens eller dragkings medverkar med shower som har sexuella inslag och därför kräver en 18-årsgräns.

Lagen förbjuder dessutom uttryckligen att dragqueens läser sagor för barn i offentlig miljö. Om så sker på ett bibliotek eller skola kan böter på 5000 USD liksom avstängning på ett år upp till avsked för ansvarig och inblandad personal utdömas. Dessutom kan ett barn som sett den förbjudna sagoläsningen kräva skadestånd på 5000 USD för sveda och värk från den som läser, gör reklam eller på annat sätt ansvarar för evenemanget.

Till nyhetsbyrån AP har republikanen Braxton Mitchel, som står bakom lagen, uttalat att ”dragshow senaste åren speciellt inriktar sig på barn” och att ”min ödmjuka ståndpunkt är att det överhuvudtaget inte finns någon familjevänlig dragshow”.

– Montanas nya lag som kriminaliserar yttrandefrihet och konst borde vara en röd flagga för alla, kommenterade Jonathan Hamilt, verkställande direktör för Drag Story Hour, till CNN. Den moraliska paniken över drag har under en lång tid fungerat som syndabock för transmisogyni och en allmän transfobi i det här landet.

Zooey Zephyr, demokrat, har stängts av från Montanas delstatsparlament under hela 2023.

Under våren har diskussioner om transrättigheter gått varma i Montana. I april infördes ett förbud mot att ge unga transpersoner medicinsk vård vilket fick demokraten och transpersonen Zooey Zephyr att anklaga kollegorna i delstatens representanthus att ”ha blod på sina händer”. Det uttalandet gjorde att hon den 26 april blev avstängd från att delta i delstatsparlamentets möten under hela 2023.