I veckan röstade 5 av 6 domare för att ge de klagande rätt i fallet Buhuceanu och andra mot Rumänien. 21 samkönade rumänska par, bland dem Florin Buhuceanu och Victor Ciobotaru ville få prövat i Europadomstolen om avsaknaden av legalt erkännande av deras samlevnad strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Så är fallet menade de fem domarna och hänvisar till artikel 8 i konventionen som rör rätten till privatliv och familjeliv.

Domstolen konstaterar att Rumänien inte erkänner samkönade äktenskap men inte heller på annat sätt ger samkönade par erkännande och skydd. Domstolen påpekar att de därmed inte kan ”reglera grundläggande aspekter av sitt liv som par, inklusive egendom, underhåll och arv, på samma sätt som ett officiellt erkänt par.” Därmed kan paren inte hänvisa till sin relation i förhållande till domstolar eller administrativa myndigheter. Därmed, skriver domstolen, kan den rumänska lagstiftningen inte anses tillgodose kärnbehoven för samkönade par.

Domstolen accepterar inte Rumäniens invändning om att en majoritet av befolkningen motsätter sig att samkönade relationer erkänns officiellt. ”Påstått negativa eller till och med fientliga attityder från majoriteten av heterosexuella kan inte sättas emot de sökandes intresse av att få sina respektive relationer adekvat erkända och skyddade enligt lagen,” skriver de.

I Rumänien är samkönade äktenskap förbjudna genom att det i grundlagarna står inskrivet att äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna.

2018 genomfördes en folkomröstning i landet om att förbjuda samkönade par. Resultatet av den kunde inte godkännas eftersom för få rumäner, knappt 20%, brydde sig om att rösta.