Idag var det presidentval i Lettland och landets nye president heter Edgars Rinkevics. 49-årige Rikevics var tidigare landets utrikesminister för partiet liberalkonservativa partiet Enhet och han vann i dag presidentomröstningen med 52 av parlamentets totalt 100 röster, bara en mer än vad som krävdes för att erhålla presidentposten.

Edgars Rinkevics är en populär politiker i hemlandet, mycket tack vare att han hela tiden öppet och tydligt stöttat Ukraina i kriget med Ryssland, som ju landet delar landgräns med. Dessutom talar en tredjedel av letterna ryska.

2014 kom Rinkevics ut som gay via Twitter och blev därmed landets förste öppet homosexuella politiker. Då lovade han att arbeta för bättre regnbågsrättigheter i landet, och nu nio år senare är han alltså Lettlands första öppet homosexuella president.

Lettland blir därmed även det första landet att ha ett statsöverhuvud som är öppet homosexuell. I San Marino hade även en kort period, 22 april till 1 oktober 2022, Pado Rondelli den ceremoniella rollen Regentkapten.

I Europa är idag två premiärministrar öppet homosexuella, Luxemburgs Xavier Bettel och Serbiens Ana Brnabic liksom Irlands Taoiseach, dvs regeringschef, Leo Varadkar.

I den lettiska grundlagen är samkönade äktenskap förbjudna sedan 2006. Utländska äktenskap godtas för uppehållstillstånd sedan 2018. I december 2022 avslog det lettiska parlamentets justitieutskott ett förslag till partnerskapslag.

Samkönade par kan dock registrera sin samlevnad hos domstol och genom det få liknande rättigheter som heterosexuellt gifta par. Detta efter att den lettiska konstitutionsdomstolen i ett domslut från november 2020 fastslagit att det bryter mot grundlagarna att inte ge samkönade par likartade rättigheter och att om parlamentet inte förmår anta en partnerskapslag så skall registrering just ske hos domstolar.