Under onsdagen röstade samtliga närvarande i den ryska Duman enhälligt för att förbjuda könskorrigeringar. Det var den första omröstningen om lagförslaget av tre. Med den stora majoriteten av Dumans ledamöter förväntas lagen gå igenom.

Undantag ges för det som beskrivs som ”medfödda anomalier hos barn”. Den typen av kirurgiska eller medicinska ingrepp kommer dock inte kunna beslutas av vården själv utan behöver ett godkännande från myndighetshåll.

I förslaget till ny lag som lades fram i maj, skrevs att det idag finns en ”könskorrigerings-industri” i Ryssland. Denna skall bestå av ”oärliga läkare, psykologer och nätverk av HBTQ-organisationer och aktivister”.

I lagen som antogs under onsdagen ingår även åtgärder för att stoppa ”inflytandet från den familjefientliga västerländska ideologin”. I ett citat från initiativtagaren Pjotr Tolstoj, från Putin-partiet Förenade Ryssland, handlar kampen mot transpersoners och homo/bisexuellas rättigheter om att skapa en ”enad front mot västerländskt inflytande”

Text uppdaterad 2023-06-16.