Insight, en betydelsefull hbtq-organisation i Ukraina, har blivit utsatt för ett inbrott och vandalisering av sitt kontor i staden Lutsk, enligt Human Rights Watch.

Bilderna från platsen visar en krossad dörr, täckt med krossat glas och papper. Trots att ingen elektronik eller dokument tycks vara stulna är händelsen en del av en mönster av trakasserier mot Insight och dess försvarare av mänskliga rättigheter. Organisationen är känd för att erbjuda medicinsk vård, juridisk hjälp och psykosociala tjänster till medlemmar i hbtq+-samhället.

Under kriget har de blivit en viktig plats för hbtq-communityt och har erbjudit bland annat säkra boenden.

Det senaste inbrottet och vandaliseringen är en del av en lång rad trakasserier mot Insight och dess försvarare av mänskliga rättigheter. Tidigare har Insight:s ordförande, Olena Shevchenko, utsatts för attacker och trakasserier, inklusive tårgasattack på gatorna och fysisk misshandel. Trots dessa incidenter har polisen tidigare brustit i sina utredningar och skydd av organisationen.

Aktivisterna och försvararna av mänskliga rättigheter kräver nu att ukrainska myndigheter tar detta på allvar och genomför en grundlig och transparent utredning av händelsen. De uppmanar även regeringen att införa omfattande lagstiftning som skyddar hbtq+-personer från diskriminering baserat på sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

”Insight och dess viktiga arbete för att stötta hbtq+-samhället har blivit en livlina för många under den pågående konflikten i Ukraina. Det är avgörande att organisationen och dess försvarare av mänskliga rättigheter kan fortsätta sitt arbete utan rädsla för trakasserier och attacker”, skriver Human Rights Watch.

Svenska RFSL har Insight som en partnerorganisation i Ukraina.