Den nya liberala regeringen i Estland har arbetat snabbt för att landet skall bli först ut med samkönade äktenskapslagstiftning. Bara två månader efter att Kaja Kallas i april formade en koalitionsregering mellan hennes parti Estland 200 och Socialdemokratiska partiet, har idag den lag som möjliggör samkönade äktenskap hon utlovade röstats igenom i Riigikogu, det estniska parlamentet, strax innan 11 på tisdagen..

Estland fick 2014 en partnerskapslagstiftning med tydliga begränsningar jämfört med äktenskapslagen. Nu blir landet först bland de tidigare sovjetrepublikerna och först i Baltikum att tillåta äktenskap för alla par.

Enligt estniska opinionsundersökningar ger 53% av estländarna sitt stöd till samkönade äktenskapslag. Oppositionen har varnat för att det inte har förts en diskussion i samhället om frågan och den röstar mot att likställa heterosexuella relationer med samkönade.

Under måndagen väckte det kristdemokratiska partiet Isamas Urmas Reinsalu misstroende mot den sittande regeringen och skrev bland annat i sin motivering att en ny policy, dvs samkönade äktenskap, var på väg som ”vars långsiktiga negativa effekter inte ens har bedömts. Allt detta görs i en situation där vi har den lägsta födelsetalen på ett sekel, en omfattande ekonomisk recession och hög inflation, vilket avsevärt har minskat familjernas försörjning.” Misstroendet, som ses som ett i raden av försök att förhala beslut kring förutom äktenskapslagen även frågor om bland annat höjning av skatter, har dragit ut på hanteringen av besluten och fick stöd även av det nationalistiska Eikre-partiet och estniska Centern.

I mediaspekulationer har omröstningen även setts som ett sätt för Estland och Kallas att markera ytterligare mot Ryssland och den hbtqi-fientliga politik och retorik som drivs av Putin.

Till QX.se berättar estniska Miina Leemets om sin reaktion på dagens beslut.

– Det känns bara bra! Jag är stolt och glad över att bo i Estland. Det är förmodligen ett av de största stegen mot att bli en del av ett utvecklat och jämställt Europa, säger hon och fortsätter

Den konservativa oppositionen varnar för att det inte har förekommit någon ”social diskussion” om könsneutrala äktenskapslagar. Är det det argumentet de använder mest eller finns det andra aspekter i debatten som oppositionen har fokuserat på?
– Så vitt jag har förstått har denna ”sociala diskussion” varit det mest populära argumentet förstås. Den andra aspekten kretsar kring begreppet äktenskap. Konservativa är övertygade om att begreppet äktenskap som sådant kommer att förstöras och traditionella ”man och hustru” är inte detsamma längre – att det förlorar sin mening. För mig låter det bara larvigt men tyvärr har det varit ett seriöst argument under lång tid nu.

Varför tror du att Estland nu är det första bland de ex-sovjetiska länderna som har anpassat en könsneutral äktenskapslagstiftning?
– Först av allt tror jag att vi bara har haft tur. Vi lyckades välja rätt partier vid rätt tillfälle. Och de lyckades bilda en regering. Det säger också något om ester. Majoriteten av estländare delar samma idé om jämlikhet och frihet.

Som jag förstår är du redan gift och din fru är från Finland. Nu när Estland kommer att få samma typ av lagstiftning, hur kommer det att påverka de praktiska aspekterna av ert äktenskap?
– Just nu är vi bara lagligt gifta i Finland. Det betyder att all dokumentation i Estland säger att vi båda är singlar. För tillfället skapar det en absurd situation där jag skulle kunna gifta om mig i Estland. För oss ger denna nya lag en möjlighet att omorganisera den viktiga statistikdokumentationen genom att registrera vårt äktenskap i Estland.