I måndags meddelade de österrikiska myndigheterna att de har förhindrat ett misstänkt attentat mot Wien Pride-regnbågsparaden. Tre personer, i åldrarna 14, 17 och 20, greps i en räd och vapen samt dataenheter beslagtogs bara en timme innan paraden skulle äga rum. De misstänkta är sympatisörer av jihadistmilisen Islamiska staten (IS) med rötter i Tjetjenien eller Bosnien och hade planerat en möjlig attack med knivar eller fordon.

Två av de gripna är fortfarande i häkte, medan den 20-årige brodern till den 17-årige har släppts på grund av bristande misstanke mot honom, rappirterar Queer.de.
Enligt åklagarmyndigheten förnekar de misstänkta de påstådda attackplanerna. Undersökningar pågår för att fastställa om de har bildat en terroristförening och en kriminell organisation.

Misstankarna har väckt debatt om radikalisering på internet och regleringen av sociala nätverk. Samtidigt betonar experter att radikaliseringen inom islamismen har minskat de senaste åren, men att det nu sker en förskjutning mot yngre åldersgrupper.

Trots oro och gripanden fortsatte Wien Pride-regnbågsparaden som planerat med ett stort antal deltagare. Polisen hade också stort antal tjänstemän på plats för att säkerställa tryggheten under paraden och eskortera en samtidig anti-hbtq+-demonstration.