Efter att Högsta domstolen i USA för en vecka sedan beslutade att företagare har rätt att neka sina tjänster till kunder enbart baserat på deras sexuella läggning eller könsidentitet, har organisationen Human Rights Watch beskrivning av läget i USA som ett ”undantagstillstånd” fått ny aktualitet.

Sedan hbtq-frågor fått ökad betydelse för Republikanska partiet på federal, delstats och lokal nivå har mer än 400 lagförslag som begränsar hbtq-personers rättigheter lagts fram.

Idéer som ”Don’t Say Gay”, politiskt beslut att begränsa vård för transpersoner, i synnerhet barn och politiska beslut att förbjuda viss litteratur i skolor och förbjuda könsneutrala toaletter är några exempel.

När USAs Högsta domstol med 6 röster för och 3 röster emot gav den grafiska designern Lori Smith rätt att neka ett samkönat par att ta fram en bröllopssida är majoritetens motiv att det handlar om yttrandefrihet. Att diskriminera och utesluta baserat på ideologisk, religiös eller ej, övertygelse är en rättighet.

Det första tillägget i konstitutionen bär visionen om USA som en rik och komplex plats där alla människor är fria att tänka och tala som de vill, inte så som regeringen kräver”, kommenterade domare Neil Gorsuch beslutet. Minoriteten menar att beslutet att tillåta diskriminering är ”utan motstycke” och innebär att alla de lagar för att skydda och stärka, helt tveklöst utsatta hbtq-personer, nu kan komma att rivas upp.

Varför just homo-bisexuella och transpersoner skall nekas det skydd som andra minoritetsgrupper hittills verkar ha säkrat är svårt att motivera annat än med en snävt bokstavstrogen tolkning av selektivt utvalda delar i Bibelns och Koranens texter.

”Idag ger domstolen, för första gången i sin historia, ett företag som är öppet för allmänheten en konstitutionell rätt att vägra att tjäna medlemmar av en skyddad grupp”, kommenterade enligt Washington Blade den liberala domaren Sonia Sotomayor och fortsatte i sin reservation mot beslutet säga:
”Den omedelbara, symboliska effekten, av beslutet är att ge bögar och lesbiska en andra klassens status.”

I delar av USA, liksom i länder som Ryssland, Uganda och Ungern och bland högernationalistiska partier i Europa förs diskussioner och tas beslut i syfte att skilja ut hbtq-personer från andra diskriminerade grupper. Argumentationen handlar om att det är en rättighet att få diskriminera enbart på grund av en persons sexuella läggning eller könsidentitet, men inte på grund av en persons hudfärg, kön, religion eller funktionsvariation, oavsett ens rätt att ”tänka och tala som de vill”. Allt oftare talas också om att vilja ”skydda barnen”, vilket vi i Sverige ser i lögnen om att dragqueens som läser sagor för barn handlar om ”sexualisering”. Och lögnen att hbtq-rörelsen idag vill förföra barn till att bli transpersoner, så som en gång den anklagades för att förföra barn till att bli homosexuella. Konspiratoriska idéer som nu lett till allt från att diskriminering och särbehandling återinförts i USA till att dödsstraff röstats igenom i Uganda och som helt uppenbart bidrar till att försena hanteringen av en ny könstillhörighetslagstiftning baserad på självbestämmande här i Sverige.

Det undantagstillstånd som Human Rights Watch talar om i USA gäller även flera andra länder i världen där nu en konservativ våg vrider klockan tillbaks.