Anhängare till den våldsamma och högerextrema organisationen Alt-Info, som även vill stärka banden med det ”kristna Ryssland” i kampen mot väst, lyckades i lördags bryta igenom polisens linjer och storma ett område i Georgiens huvudstad Tbilisi där Pridefestivalen skulle hållas.

Arrangörerna kunde utrymma området och ingen person kom till skada. Men Pridearrangörerna är mycket kritiska mot myndigheternas hantering av den våldsamma Alt-Info-gruppen. För ett år sedan arresterades 26 Alt-Info-medlemmar i förebyggande syfte inför Pridefestivalen. I år kunde gruppen propagera fritt och enligt mediakommentarer säger Tbilisi Prides Mariam Kvaratskhelia att Alt-Info kunde sprida våldsuppmaningar och hat utan att de georgiska myndigheterna reagerade.

– Jag tror definitivt att detta var en förplanerad, samordnad åtgärd mellan regeringen och de radikala grupperna. Vi tror att den här operationen var planerad för att sabotera Georgiens EU-kandidatur, sa Kvaratskhelia enligt citat i Washington Blade.

Georgiens president reagerade vid ett pressmöte kraftfullt mot att Pridefestivalen fått ställa in på grund av hoten.

– Människor fick inte möjlighet att hålla sitt eget evenemang i ett stängt utrymme som var planerat i förväg som de brottsbekämpande strukturerna lovat att skydda”, sa president Salome Zurabishvili  efter händelsen. inställt. ”Jag vill uppmana inrikesministeriet att faktiskt förhindra alla våldsamma handlingar – detta är deras plikt och det kallas brottsbekämpning..

Mobben bröt igenom polisens linje och förstörde festivalområdet.
Regnbågsflaggor och EU-flaggor brändes av anti-hbtq-mobben

Medan inrikesministeriet förklarade att Alt-Info lyckades bryta polisens linjer och stoppa Pridefestivalen med att det var fler än väntat, så anklagar Pride Tbilisi myndigheterna och polisen för att medvetet ha agerat för passivt. I ett uttalande säger de att det hela var ”en gemensam, välplanerad operation mot mänskliga rättigheter och demokrati av inrikesministeriet och Alt Info”.