Homosexualitet är ett tabubelagt ämne i Indonesien, världens mest befolkade muslimska land, även om det inte är olagligt förutom i Aceh-provinsen där sharia-lagen gäller.

Flera hbtq-relaterade evenemang har också blivit inställda i Indonesien på grund av invändningar från islamistiska grupper, rapporterade nyhetsbyrån Reuters under onsdagen. I december ställde USA in ett besök av sitt särskilda sändebud för hbtq+-frågor efter att en inflytelserik religiös grupp fördömde besöket. Evenemanget ‘ASEAN Queer Advocacy Week‘ var planerat att äga rum i Jakarta nästa vecka och samla aktivister från hela Sydostasien för att diskutera påverkansarbete och utmaningar för rörelsen. Konferensen var planerad av rättighetsgrupperna ASEAN SOGIE Caucus från Filippinerna, Arus Pelangi från Indonesien och andra fristående aktivister.

Arrangörerna meddelar att de flyttat evenemanget utanför Indonesien ”för att garantera deltagarnas och arrangörernas säkerhet”. De angav att de hade mottagit hot från olika grupper som bedöms äventyra säkerheten och nämner även en våg av ”anti-hbtq-stämningar” på sociala medier.

Den nya platsen för evenemanget har inte avslöjats av säkerhetsskäl.

Evenemanget har också fått uppmärksamhet eftersom Indonesien just nu är värd för ett regionalt möte med utrikesministrar från Sydostasiatiska nationers förbund (ASEAN).