Vid en tredje och därmed slutgiltig omröstning i ryska Duman har nu en lag som förbjuder all form av könsbekräftande vård förbjudits i landet.

Som QX tidigare rapporterat skallmotiveringen handla om att markera mot västligt inflytande. Konspirationsteorier om att en ”könskorrigerings-industri” bestående av ”oärliga läkare, psykologer och nätverk av HBTQ-organisationer och aktivister”, fått antalet könskorrieringar att öka har också varit del av beslutsunderlaget. Även uttalanden om att tarnsvård innebär ”degenerering” av det ryska samhället och att ökat antal ansökningar om att få hjälp med könsbekräftande vård skall vara ett sätt att slippa militär tjänstgöring nämns.

Alla tre omröstningar i Duman var enhälliga. Nu är det upp till Vladimir Putin att skriva under för att totaltförbudet mot transitioner skall bli lag.

”Jag är i panik. Processen med mitt könsbyte har blivit försenad eftersom jag har bott själv sedan jag var 18 och jag hade inte tillräckligt med pengar. Nu måste jag påbörja det brådskande,” säger 23-åriga Alexei i en artikel i The Moscow Times.

En organisation som arbetar för transpersoners rättigheter, Center-T, bekräftar i tidningen den panikkänsla som nu råder hos transpersoner i Ryssland som ser ”sin framtid kollapsa”.

“Vi får många självmordsmeddelanden nu,” säger Yan Dvorkin, chef för Center-T.

Den antagna lagen innebär även att personer som har korrigerat kön inte får gifta sig och i de fall där äktenskap redan ingåtts kommer dessa att upplösas.