Liksom i Sverige har det i USA pågått en debatt från högerpopulistiska grupper mot bibliotek som har böcker som lyfter hbtqi-perspektiv. I USA har dessutom flera lokala lagar antagits som innebär att biblioteket tvingas ta bort böcker som lyfterf såväl regnbpgsfråpgro som har en krtisk syn på hur färgade personer behandlats i landets historia.

Tidigare presidenten Barack Obama har nu som reaktion prisat amerikanska bibliotekarier för att de står ”på frontlinjen” när böcker förbjuds runt om i landet. Han riktar sin kritik mot konservativa grupper, särskilt ”Moms for Liberty” i Florida, som aktivt arbetar för att förbjuda böcker om kön, sexualitet och ras. I ett öppet brev på sociala medier betonar den före detta presidenten vikten av att bibliotekarier kämpar för att tillhandahålla ett brett spektrum av åsikter och idéer. Det var Washington Blade först med att uppmärksamma.

I brevet nämner Obama författare som Mark Twain, Toni Morrison, Walt Whitman och James Baldwin och hur deras verk har påverkat hans eget liv. Han betonar att dessa författare har lärt honom något väsentligt om Amerikas karaktär och hur läsning om människor med olika bakgrund har hjälpt honom att förstå andra perspektiv. Att skriva har även hjälpt honom att utveckla sin egen identitet.

Enligt en rapport från American Library Association (ALA) har antalet försök att förbjuda böcker ökat dramatiskt. Konservativa grupper, ibland ledda av anti-hbtqi-grupper som ”Moms for Liberty”, har riktat sina ansträngningar mot nästan 1 600 böcker i över 700 bibliotek och bibliotekssystem runt om i USA som behandlar ämnen som ras, kön och regnbågs-gruppen.

I det ”kulturkrig” där konservativa grupper försökt förbjuda böcker har bibliotekarier hamnat mitt i striden och de arbetar nu för att bevara tillgången till böcker som berättar historier om homosexuella, transpersoner, svarta, ursprungsfolk, personer med färg, invandrare och flyktingar, berättar Washingtonblade.com

I en artikel i The New York Times beskrivs hur bibliotekarier, som vanligtvis ses som dedikerade samhällstjänstemän, har hamnat i centrum för en bitvis hätsk kulturkrig. De har utsatts för personliga påhopp på sociala medier, kritiserats av lokala politiker och anmälts till rättsväsendet. Vissa har till och med blivit tvungna att sluta på grund av trakasserier online eller har blivit avskedade för att de vägrat ta bort böcker från sina hyllor.

Obama betonar i sitt inlägg på sociala medier att amerikanerna borde vara tacksamma gentemot bibliotekarier för deras fortsatta arbete med att ge tillgång till olika berättelser och för att sträva efter att skapa informerade och engagerade medborgare. Han varnar också för att om Amerika tillåter vissa röster och idéer att tystas, kommer andra länder inte längre ha någon anledning att skydda yttrandefrihet.

Obama framhåller även bibliotekariernas värdefulla bidrag till samhället och betonar att de spelar en unikt roll i USA. Han uppmanar till stöd för bibliotekarier och för att värna om deras viktiga arbete i en tid av politiskt polarisering och angrepp på yttrandefriheten.