I Storbritannien var det olagligt att vara homosexuell i militären fram till år 2000, vilket har påverkat tusentals veteraner. En oberoende utredning om deras behandling som presenterades under onsdagen rekommenderar att de ska få ekonomisk kompensation och att premiärministern offentligt borde be om ursäkt, berättar BBC.
Den oberoende utredningen, ”LGBT Veterans Independent Review,” togs fram under ledning av Storbritanniens första öppet homosexuella domare, Lord Etherton, påbörjades förra året och har hört vittnesmål från 1 145 veteraner som tjänstgjorde mellan 1967 och 2000.
Även om homosexualitet avkriminaliserades i Storbritannien 1967, kvarstod ett förbud i de brittiska väpnade styrkorna. Enligt rapporten angav försvarsministeriet vid den tiden att förbudet mot homosexuella var nödvändigt för ”bevarandet av operationell effektivitet och effektivitet”. Men rapporten hävdar att det i själva verket handlade om en ”oförståelig politik av homofobisk fördom” inom de väpnade styrkorna.
Rapporten återger chockerande berättelser om homofobi, trakasserier, utpressning, sexuella övergrepp, ”skamliga” medicinska undersökningar och omvändelseterapi.
Rapporten innehåller 49 rekommendationer till regeringen, inkluderat ekonomisk kompensation, att medaljer som tagits ifrån veteraner skall lämnas tillbaks, att pensionsrättigheter för hbtq-veteraner skall tydliggöras och att ett speciell veteranmärke skall tas fram.
Redan 2020 bad Johnny Mercer MP, och dåvarande ”Minister for Defence People and Veterans” om ursäkt för behandlingen av hbtq-personer inom försvarsmakten, men den första rekommendationen från utredningen var ändå att regeringen skall be hbtq-veteraner om ursäkt. Premiärminister Rishi Sunak gjorde så under onsdagen i ett tal till parlamentet. Han kallade hanteringen av hbtq-personer för ett ”fruktansvärda misslyckande” och konstaterade att ”många fick utstå de mest fruktansvärda sexuella kränkningar och våld, homofobisk mobbning och trakasserier samtidigt som de modigt tjänade detta land”
Regeringen meddelade även att de kommer att svara fullständigt på utredningen efter sommaruppehållet.
BBC rapporterar att några veteraner var med och lyssnade till premiärministerns ursäkt. En av dem var Emma Riley, 51, som arrresterades och avskedades i början av 90-talet för att hon berättat att hon är lesbisk.
”Att få vår historia, våra erfarenheter och våra enorma smärta erkänd och ursäktad, att höra att de väpnade styrkorna och regeringen som främjade institutionell mobbning nu äntligen kommer att hållas ansvariga för att stödja HBTQ+ veteraner är en lättnad”, sa hon till BBC.
I Sverige ändrades 1976 formuleringarna från försvarets sjukvårdsstyrelse som tidigare i samband med uttagningen av värnpliktiga föreskrivit att homosexualitet skulle ge frikallelse från den militära grundutbildningen.  Någon diskussion kring hur homosexuella behandlats inom det svenska försvaret innan dess och behov av ursäkt från den svenska regeringen, har ännu inte uppstått i Sverige.