I en analys av data från Community Marketing Insights (CMI) 17:e årliga hbtq+ undersökning, med finansiering från bland annat amerikanska Human Rights Campaign, framkommer att nästan 8 av 10 vuxna hbtq+ personer känner sig mindre säkra till följd av förbud mot könsbekräftande vård. Nästan hälften rapporterar att dessa förbud påverkar deras egen eller deras närståendes fysiska och/eller mentala hälsa.

Undersökningen, berättar Human Rights Watch,  följer på en markant ökning av anti-hbtq+ lagstiftning i flera delstater i USA, där över 550 lagförslag har introducerats i 43 delstater och över 80 har blivit lagar – en ökning som mer än fördubblar förra året som var det värsta året någonsin för denna typ av lagstiftning. Denna våg av lagstiftning samtidigt med en ökning av anti-transretorik och våld ledde till att Human Rights Campaign förklarade en nationell nödsituation i juni.

För närvarande har 21 delstater i USA infört lagar som förbjuder könsbekräftande vård. Dessa stater är hem för nästan 97 000 transungdomar i åldern 13-17 år, vilket betyder att en tredjedel av alla transungdomar i USA nu bor i stater där de har förlorat tillgången till könsbekräftande vård eller där deras tillgång har starkt begränsats. Vissa av dessa förbud har temporärt blockerats av federala domstolar och är inte i kraft för tillfället.

Resultaten från undersökningen visar att majoriteten av vuxna hbtq+ personer anser att dessa lagar är skadliga för deras hälsa, säkerhet och välbefinnande, samt för hela regnbågssamhället. Många väljer även var de ska bo, arbeta, resa och spendera pengar baserat på förekomsten eller frånvaron av dessa lagar, berättar Human Rights Campaign utifrån undersökningens resultat.

Nästan två tredjedelar (62,2%) av vuxna hbtq+ personer säger att de inte ens skulle överväga att flytta till en delstat med ett förbud mot könsbekräftande vård, och en tredjedel (34%), inklusive mer än hälften (53%) av transpersoner och icke-binära personer, säger att om deras nuvarande delstat införde ett sådant förbud skulle de överväga att flytta till en annan delstat eller att de redan hade flyttat eller påbörjat steg för att flytta på grund av förbudet.

– Bara två månader efter att Human Rights Campaign förklarade en nationell nödsituation för hbtq+ personer, visar denna undersökning att den fientliga och rädsla-framkallande miljön bara förvärras. Förbud mot könsbekräftande vård har en skadlig inverkan på fysisk och mental hälsa hos hbtq+ amerikaner, säger Kelley Robinson, ordförande för Human Rights Campaign som en kommentar till resultaten.

– Extremistiska, anti-regnbågspolitiker och deras anhängare sprider farlig desinformation för att stigmatisera inte bara könsbekräftande vård, utan också trans- och icke-binära personer. Genom skrämselpropaganda försöker de skapa panik och uppröra sina anhängare för att kunna motarbeta vården för transpersoner, trots att denna vård stöds av alla större medicinska organisationer. Denna retorik och desinformation har en nästan universell påverkan på hbtq+ personer och fördjupar den nödsituation som hotar varje hbtq+ persons hälsa och säkerhet.