Sverige har blivit omsprungna av sina nordiska grannländer och nu ser det även som att Tysklands regering lägger fram förslag om en ny könstillhörighetslag baserad på självbestämmande redan nästa vecka. Det meddelade förbundskansler Olaf Scholz (spd) enligt nyhetssajten queer.de.

Den nuvarande lagen kom till 1981, 9 år efter att Sverige fick sin nuvarande könstillhörighetslagstiftning. Då var Sverige pionjärer, men nu har landet hamnat på efterkälken.

I den lag som enligt Scholz presenteras ”nästa vecka” skall transpersoner, icke-binära och intersexuella med ett enkelt förfarande ändra namn och juridiskt kön. Idag krävs två psykologi-uttalanden och ett beslut i domstol.

Partierna i regeringen, socialdemokraterna, de gröna och liberaler, var överens i mars, men som i Sverige verkar det ha dragit ut på tiden på grund av interna diskussioner.

Queer.de berättar att inrikesminister Nancy Faeser (spd) varnat för att om möjligheten att byta juridisk könstillhörighet och korrigera äldre offentliga handlingar görs enkel så kan kriminella element i samhället utnyttja detta för att smita undan rättvisan. Om detta tagits hänsyn till i det förslag till ny könstillhörighetslag som skall presenteras rapporteras inte i tysk media.