Nyhetsbyrån AFP rapporterade i veckan att fyra personer, varav två kvinnor, arresterats anklagade för samkönade sexuella aktiviteter vid ett massageinstitut i Buikwe, ca 67 kilometer öster om huvudstaden Kampala.

Enligt polisen skall massageinstitutet ha uppmärksammats efter att en kvinna gjort polisanmälan. För ca tre månader sedan antog ett enhälligt parlament i Uganda en drakonisk lag som dömer ut bland annat dödsstraff för ”försvårad homosexualitet”, dvs om en person har samkönade sexuella kontakter flera gånger. Trots internationella protester valde presidenten att skriva under lagen och därmed få den slutligt fastslagen.

Om de fyra arresterade åtalas så kan det bli ännu ett sätt som den nya lagen kommer att prövas i domstol. I veckan arresterades även Elisha Mukisa, en person som sagts sig vara före detta gay och offentligt attackerat hbtqi+aktivister och gett stöd till den drakoniska skärpningen av landet antihomosexuella lagstiftning. Han arresterades för att ha brutit mot den lag han förespråkat, vilket den ugandiske hbtq-aktivisten Frank Mugisha betraktar som ”laddat med ironi” samtidigt som han uttalar sitt stöd för en rättvis rättegång.

Reaktionerna på den nya lagen har från delar av omvärlden varit hårda, där bland annat Världsbanken stoppat lån till Uganda så länge lagen upprätthålls, USA inför visumrestriktioner för officiella representanter för Uganda och EU-parlamentet krävt sanktioner mot landet.

Från andra håll i världen, som Irans president Ebrahim Raisi, framfördes dock vid hans statsbesök i juli hyllningar för den nya lagen med förutom dödsstraff även angiveribestämmelser. Ugandas president har även varit på et tredagars statsbesök i Serbien i juli efter att han tillsammans med flera afrikanska ledare träffade Vladimir Putin i Sankt Petersburg.

HBTQ-rörelsen hoppas att även denna gång, som 2014 då en liknande lag röstades igenom och godkändes av presidenten, skall Högsta domstolen till slut besluta att upphäva den stränga anti-hbtq-lagen.