Bara under 2023 har hittills över 520 förslag som begränsar hbtqi+rättigheter lagts fram lokalt i USA. I Florida har guvernören Ron DeSantis kampanjer mot regnbågssamhället i allmänhet och regnbågsfamiljer liksom transpersoner i synnerhet skapat ett klimat som gjort att hbtqi+organisationer talat om ”nödläge”.

Nu har staden Lake Worth Beach i Palm Beach county vid Floridas sydöstra kust beslutat att som ett svar utropa sig till en fristad för hbtqi+personer. Staden är därmed först ut, rapporterar NBC News. Staden är det enda i Palm Beach som har ett regnbågscenter och är en ort som är känd för att ha gått från starkt konservativ till idag mycket liberal.

– Jag tycker det är hög tid att tydligt göra ställningstagandet att vi accepterar människor så som de år, sa borgmästare Betty Resch till NBC.

I Florida finns, trots den extrema guvernören DeSantis, flera städer med stor regnbågsbefolkning, som Wilton Manors, Key West, Miami Beach och Ft Lauderdale. Ingen av dessa har dock ännu markerat sig som fristäder för hbtqi+personer.

Se när beslutet togs i Lake Worth Beach.