EUs kommissionär för internationella partnerskap, finska socialdemokraten Jutta Urpilainen, lät i helgen meddela att utvecklingsstödet till Uganda kommer fortsätta

”I detta ögonblick anser EU att en suspendering av det ekonomiska stödet från EU till Uganda skulle beröva de mest sårbara befolkningsgrupperna, inklusive hbtqi+personer, livsviktig hjälp. Att avsluta EUs engagemang skulle också skapa klyftor som eventuellt kan fyllas av andra aktörer som inte delar EU:s värderingar”, skriver hon.

Under sommaren har både Ryssland och Iran besökt Uganda för att stärka sina relationer med landet. Två länder som inte har haft problem med att Uganda infört dödstraff för samkönade sexuella kontakter om dessa ”återupprepas” och infört angiverilagar med hårda fängelsestraff.

EUs beslut väcker ilska hos hbtqi+rörelser i Uganda. Frank Mugisha, en av landets ledande aktivister, upprepar för QX sin kritik han framfört i internationell media.

– En effektiv respons är en som finjusterar och omfördelar EU:s stöd till Uganda på ett sätt som säkerställer att de som sprider hat och främjar våld och diskriminering mot hbtq+personer, inklusive ugandiska regeringsrepresentanter, inte kommer att dra nytta av EU:s skattebetalares pengar.

– Jag menar också, fortsätter han, att EU genom att ignorera Uganda blir medskyldig till de kränkningar av mänskliga rättigheter för hbtq+personer som äger rum i Uganda och inte heller tar chansen att svara på attacken mot hbtqi+samhället i Afrika som nu snabbt sprider sig.

Även kampanjen för att avskaffa den skärpta anti-hbtq-lagstiftningen, Convening for Equality Uganda, skriver i ett inlägg på X (tidigare Twitter) att: ”Genom det senaste uttalandet  från EU missas en avgörande möjlighet att vidta mer strategiska åtgärder för att skydda den grundläggande principen om icke-diskriminering – något som EU och EU-medlemsländerna bekänner ett starkt åtagande till.”