– Jag är gay. Jag har aldrig dolt det, sa Xavier Espot Zamora under en intervju med ”Radio and Television of Andorra” på måndagen.
Espot, som har varit premiärminister sedan 2019, säger intervjun att han inte känner att han behöver berätta det om han inte får en direkt fråga då hans läggning inte definierar hela honom som person.
– Samtidigt tycker jag inte att det borde vara något problem att berätta det, sa han. Och om det hjälper barn, ungdomar och tonåringar som går igenom en tuff tid att ändå se att man i slutändan, oavsett sexuell läggning, kan blomstra i det här landet och nå den högst styrande organet så berättar jag gärna det.

Andorra ligger mellan Spanien och Frankrike och är känt för sina skidområden.

Xavier Espot Zamora är en av en handfull stats- och regeringschefer som är öppet homosexuella eller lesbiska. Tidigare har Lettlands president Edgars Rinkēvičs, som tillträdde i juli, kommit ut. Det har även Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel som suttit sedan 2013, Ana Brnabić som blev Serbiens premiärminister 2017 och Irlands premiärminister Leo Varadkar gjort. Belgiens vice premiärminister Petra De Sutter är en transkvinna.

Även Belgiens statsminister mellan åren 211 till 2014 Elio Di Rupo, var öppet gay.

Islands dåvarande statsminister Jóhanna Sigurðardóttir blev 2009 världens första öppna hbtq-person som också var regeringschef.