Under söndagen. blev det klart att Stefanos Kasselakis, 35, tar över som ordförande för det grekiska vänsterpartiet Syriza och blir därmed oppositionens ledare. Partiet ledde i omgångar den grekiska regeringen mellan åren 2015 till 2019 med Alexis Tsipras som partiledare.

Kasselakis är ekonomiutbildad i Grekland och i USA vid University of Pennsylvania. Där var han bland annat volontär i Joe Bidens kampanj 2008 för att bli det Demokratiska partiets presidentkandidat. En kampanj som Barack Obama dock vann. I USA har han även arbetat hos Goldman Sachs och tankesmedjan Center for Strategic and International Studies, uppges det på Wikipedia om honom.

Kasselakis är tillsammans med amerikanske medborgaren Tyler McBeth och de två ingick registrerat partnerskap 2019. Att han till slut valdes till ordförande för  Syriza ses bland politiska kommentatorer som ännu ett framsteg för hbtqi+frågor i Grekland.

Enligt en kommentar i den italienska hbtq-tidningen Gay.it är Kasselakis politiska agenda inte helt tydlig och det har funnits opposition mot honom inom partiet. En uppfattning är att Kasselakis vill skapa ett bredare parti som skall lämna dogmatism bakom sig. ”Att Stefanos Kasselakis nu blir ledare för Syriza kan ses som en händelse av stor betydelse, värd en noggrann analys av hur det kommer påverka det politiska landskapet i Grekland och för potentialen det har att ge återverkningar för den radikala vänstern på en europeisk nivå”, skriver Francesca Di Feo på Gay.it i en analys.

Syriza ingår i samma partigrupp i EU-parlamentet som svenska Vänsterpartiet.