Trots att USA införde könsneutral äktenskapslagstiftning på federal nivå redan 2015 har majoriteten av de indian-nationer som erkänts ännu inte antagit liknande lagar inom sin jurisdiktion.

Totalt har 36 av de 326 indian-nationerna infört samkönade äktenskap eller partnerskap, skriver Navajo Nation Pride på sin hemsida där de kampanjar för att Navajo skall följa efter. Bland de som infört möjlighet för samkönade att ingå äktenskap är Cherokee med över 173 000 medlemmar i nationen och Blackfeet med dryga 10 000 medlemmar.

Nu ser det ut som att Navajo kommer att avskaffa den lag som infördes redan 20o5 och som uttryckligen förbjuder samkönade äktenskap. Organisationen Diné Equality (Diné är del av namnet för Navajo-nationen på navajo) har länge kampanjat för att nationen skall erkänna samkönade par och dess grundare,  Alray Nelson säger bland annat: ”Mitt jobb är gjort när den där unga personen stolt säger, utan fördomar, ”Jag är helig, för det var vi innan kristendomen, kolonisationen och hatet.” Han och maken Brennen Yonnie har blivit något av frontfigurer tillsammans med den demokratiska Arizona-politikern Arlando Teller som gjort politisk karriär och nu arbetar hos transportminister Peter Buttigieg. Nelson å sin sida är idag en nära medarbetare till Navajo nationens president Buu Nygren

Deras och andras engagemang gjorde att i juni i år så lades ett förslag fram i Navajo Nation Council, nationens parlament, om att avskaffa förbudet. Hittills ser det positivt ut och det förväntas, rapporterar The Advocate, antas i mitten av oktober. ”Det sänder ett budskap om inkludering över hela Indianlandet och USA — att den största ursprungsbefolkningen i landet står på rätt sida av historien,” kommenterar Alray Nelson det förväntade beslutet.

En helt könsneutral äktenskapslagstiftning för Navajo Nation är dock inte det som föreslås i det lagsförslag som nu diskuteras. Medan äktenskap mellan man och kvinna skall utföras med en traditionell ceremoni kommer samkönade pars ceremoni utformas på ett annat sätt. Samkönade äktenskap som ingåtts utanför nationen kommer också att erkännas.

Navajo har omkring 165 000 medlemmar och sträcker sig in i Arizona, Utah och New Mexico. Sedan 2017 firas Diné Pride Week i huvudstaden Window Rock (Tségháhoodzání på navajo). Pridefirandet är det största som arrangeras indian-nationer.