Natten till onsdagen på väg hem från en nordisk hbtqi+konferens med omkring 100 deltagare, blev en av de svenska deltagarna så illa misshandlad att han fick föras till sjukhus.

Arrangerande Samtökin ’78, motsvarigheten till RFSL, skriver på sin facebook att läget för den misshandlade mannen är stabilt. RFSL konstaterar att han har fått vård och stöd.

– Det är både fint och viktigt att få samlas och dela erfarenheter. Vi förväntar oss nu att de nordiska jämställdhetsministrar som deltog i konferensen sätter in åtgärder, inte minst för att bekämpa hat och hot, vilket understryks av att några deltagare utsatts för hbtqi-hat via verbala påhopp och en fysisk attack i samband med konferensen, säger Peter Sidlund Ponkala, t.f förbundsordförande på RFSL i ett uttalande.

Till tidningen tidningen Morgunblaðið säger Samtökin ’78s ordförande Álf Birkir Bjarnason att mannen som misshandlats gick hem ensam från en festmiddag när han överfölls. Polisen uppger idag att tre personer gripits i sina hem misstänka för överfallet.

Redan tidigare under veckan har deltagare på konferens en rapporterat att de utsatts för kränkande tillmälen på stan.

Islands premiärminister Katrín Jakobs­dótt­ir säger till engelskspråkiga versionen av Morgunblaðið som också närvarande vid konferensen att hon det fansn mycket positiv enregi och att hon är ”chockerad” över uppgifterna om misshandeln.

Den nordiska hbtqi+konferensen arrangerades med Samtönkin ’78 och Nordiska ministerrådet. RFSL beskriver innehållet på konferensen som att handla om ”strategier för att hantera hatbrott och antigenusrörelsen, och för att stärka transvården och hbtqi-personers psyiska hälsa. RFSL berättar att de även lyfte den svenska politiska situationen ”att Sverige nu är sist i Norden med en translag som bygger på självbestämmande”.

Alla deltagande länder rapporterade även om en att de sett en ökning av hat och hot mot hbtqi+personer.