Mauritius Högsta domstol har avkriminaliserat samkönade sexuella kontakter. I landets strafflag har paragraf 250 nu förklarats bryta mot landets konstitution.

Det var 2019 som aktivisten Ryan Ah Seek lämnande in en stämningsansökan mot paragrafen som kriminaliserar ”sodomi” och som lades in i strafflagen 1838. Straffet var angett till maximalt fem års fängelse. Efter Mauritius självständighet 1968 valde landet att behålla sodomiförbudet.

Lagen, som i många av de länder där samkönade sexuella kontakter är kriminaliserat idag, kom till under kolonialtiden. I Mauritius fall var det Storbritanniens sodomi-förbud som påtvingades det som då var en koloni.

Andra afrikanska länder som avskaffat kolonialtidens antihomosexuella lagar är Sydafrika, Botswana, Seychellerna, Angola och Mozambique.

Bakom stämningen och arbetet för att avkriminalisera homosexuella kontakter på Mauritius fanns även brittiska The Human Dignity Trust och den mauritiska hbtqi+organisationen Collectif Arc-en-Ciel där Ah Seek är ordförande.

– Framförallt innebär detta att kommande generationer fullt ut och i frihet omfamna sin sexualitet utan oroa för att arresteras. Denna seger är tveklöst ett viktigt steg mot full inkludering av vårt community i det mauritiska samhället, kommenterade Ah Seek till sydafrikanska hbtq-tidningen Mamba online.