I förra veckan drog den schweiziska motsvarigheten till Sverigedemokraterna, SVP, igång en kampanj för att få in minst 1500 namnunderskrifter mot ”woke-vansinnet” i kantonen Basels skolor. Med så många namnunderskrifter, som knappast lär bli ett problem, kan en folkomröstning genomföras.

Enligt partiets talespersoner så skall ”genus-språk” förbjudas på skolor och förskolor. Just detta ”genus-språk” är enligt partiets gruppledare i kantonens parlament, Peter Riebli, det som blir ”ingången till hela woke-vansinnet”.

Kampanjen, kallat ”barnskyddsinitiativet”, möter hård kritik för det bildspråk som används.

En affisch som presenterades i samband med att insamlingen av namn påbörjades, visar armen på ett ”genus-monster” som med en grön arm med regnbågsbindel, håriga fingrar och långa naglar är på väg, bakom ryggen, att grabba åt sig tre små barn som ovetandes om hotet glatt läser böcker vid en skolbänk.

Kritiken som framförs i schweizisk media handlar om att bildspråket påminner om antisemitiska kampanjer, rapporterar tyska queer.de. Till tidningen Basler Zeitung säger professor Erik Petry att han ”blev chockad när jag såg affischen” och menar att den använder sig av ett bildspråk som är välkänt från den antisemitiska propagandan under början av 1900-talet.

SvP menar att det inte är antisemitism, utan en elt normal kampanj mot ”genus-språket”.

Tidigare har samma parti kritiserats för att visa gråtande barn och budskapet ”Jag har ingen mamma”, på kampanjaffischer mot samkönade äktenskap och möjligheten för samkönade par att prövas som adoptanter.